Blog

februari 2, 2020

De voor- en nadelen van waterdichte keldermuren

Los de oorzaken op en vind de oplossingen voor natte kelderwanden – hoe eerder, hoe beter, om de integriteit van uw huis te behouden.

Omdat ze onder de maat zijn gebouwd, hebben kelders de neiging om water op te nemen. U kunt van tijd tot tijd vochtige keldermuren opmerken, waterplassen hier en daar, of – in het ergste geval – overstromingen tijdens het regenseizoen. Vochtige, vochtige of ronduit natte kelders kunnen leiden tot afbladderende verf, schimmel en schimmelgroei, rot hout en schade aan opgeslagen items.

Terwijl bouwers tijdens de bouw stappen zetten naar waterdichte kelders, kan een huis na verloop van tijd bezinken en scheuren in de keldermuren veroorzaken. Wanneer de grond buiten verzadigd raakt, kan water door deze scheuren sijpelen. Zelfs structureel gezonde kelderwanden kunnen water uit de grond absorberen en naar de binnenkant van de kelder overbrengen, waardoor de muren nat aanvoelen. Terwijl het water uit de muren verdampt, wordt de lucht in de kelder vochtiger. Een hoogwaardige luchtontvochtiger helpt overtollige keldervochtigheid te verwijderen, maar de beste oplossing op lange termijn is om de muren waterdicht te maken.
Afhankelijk van de reden voor het vochtprobleem, kan de oplossing een eenvoudige doe-het-zelf-remedie zijn, of het kan de hulp van een aannemer nodig hebben. Als je naar waterdichte wanden van kelder kijkt, helpen de volgende tips je op weg.

Bepaal de bron van het water

 
Omdat beton poreus is, zie je vaak natte strepen die je laten weten waar het water binnenkomt. Zoek naar strepen langs scheuren, op de hoeken van ramen, tussen mortelverbindingen (voor cementblokwanden) en rond pijpen waar ze binnenkomen of uitgang, zoals een watertoevoerleiding of een rioolbuis.
Als hele muuroppervlakken nat zijn, moet je echter verder speurwerk doen. Om een ​​eenvoudige condensatietest uit te voeren, droogt u een deel van de muur met een doek en bevestigt u vervolgens een stuk vierkante voet aluminiumfolie met een voet van 60 cm aan de muur met ducttape. Verwijder de folie na 24 uur en controleer hoe de onderkant van de folie aanvoelt. Als het nat is, sijpelt water van buitenaf door de muur. Als het droog is, komt het vocht elders in de kelder, waarschijnlijk uit een kelderdouche – eenvoudig te verhelpen door een ventilator in de badkamer te installeren om stoom naar buiten te richten.

GEEN muurreparaties uitvoeren met stilstaand water in de kelder

water in de kelder

Tijdens een regenseizoen kan een barst in een keldermuur een paar centimeter water toelaten, maar voordat u de barst probeert te repareren, verwijdert u al het water van de vloer. Werken in een overstromende kelder verhoogt het risico op elektrische schokken of elektrocutie. Schakel de stroom naar de kelder uit en gebruik vervolgens een hulppomp (met verlengsnoeren die een bovenaansluiting bereikt) om het water kwijt te raken. De pomp loost het water via een tuinslang naar het oppervlak van uw tuin. Wanneer de kelder watervrij is, ga dan verder met het inspecteren, bevestigen en effectief waterdicht maken van de kelderwanden.

Dos & Dont
About Tymo Koolen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *